Kedilerde FIP hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir sorularına cevap verelim. İşte fazla bilinmeyen ama rastlanılan hastalığın detayları ve nedenleri!
Kedi ve köpeklerin sağlıklı olması uzun bir ömür sürmeleri için gereke bir durumdur. Evcil hayvan sahipleri evcil hayvanların rutin kontrollerini aksatmamalı ve herhangi bir olumsuz belirti sonucunda veteriner hekime gecikmeden gitmelidir.
Bu unsurlara dikkat edilmediğinde son derece kötü sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir. Kedilerde rastlanan bu hastalık için ise birtakım detaylar ve bilgiler bulunur. İşte hastalığın nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri şu şekildedir!
Kedi FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kedi Enfeksiyoz Peritoniti açılımı ile kedilerde FIP hastalığı sık sık meydana gelen bir problemdir. Temel nedeni içerisinde korona virüs bulunur fakat salgın döneminde yaşanan vakalardan farklı bir virüs ortada bulunur. Kedilerde yaşanan korona virüs yaygındır ve genellikle kendisini ishal belirtileri ile gösterir.
Ancak bu virüs farklı ırklarda oluştuğunda daha farklı boyutlara ve sonuçlara ulaşım sağlayabiliyor. Bu virüs kedi ırklarının %10’unda mutasyona uğrar ve çoğalma gösterir. FIP rahatsızlığına tutulan bir kedi için hayati tehdidin yer aldığı göz ardı edilmemelidir. Her zaman için bir tehdit yer alır ancak bulaşıcı bir hastalık olduğu düşünülmez. Gözlemlenen belirtileri ise şu şekildedir:
- Oluşan nefes darlığı problemleri (effusive FPI)
- Artan ateş (effusive FPI)
- Sarılık oluşumu (effusive FPI)
- Karın ile göbek bölgesinde oluşan şişlik (effusive FPI)
- Letarji (effusive FPI)
- Hızlı gelişen kilo kaybı (effusive FPI ve non-effusive FPI)
- Nörolojik semptomlar (non-effusive FPI)
- Göz problemleri (non-effusive FPI)
- Anemi (non-effusive FPI)
- Böbrek ve karaciğer problemleri (non-effusive FPI)
- Deri altında oluşan kitleler (non-effusive FPI)
Kedilerde FIP Hastalığı Neden Olur?
Kedilerde yaşanan bu rahatsızlığın en büyük nedeni üst açıklamalarda da belirtildiği gibi korona virüsün mutasyona uğrayıp çoğalması ile gerçekleşir. Hastalığın çıkma nedeni korona virüsün kedilerde az bir kesim üzerinde mutasyona uğramasıdır. Bağırsak enfeksiyonuna yol açar ve bağışıklık sistemine saldırıda bulunularak diğer organlara da bir tehdit oluşturur.
Ortaya çıkış nedenin de ise stres ortamında fazla yer alınması ve genetik yatkınlıkların yer alması bulunur. Virüsün mutasyona uğradığında vücudun verdiği tepki üzerine geçirilen hastalığın nedenleri bu şekildedir.
Kedilerde FIP Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın tedavisi için tercihte bulunacak kişi veteriner hekimdir. Bu nedenle kedinin durumuna ve hastalığın çeşidine bakılarak en uygun tedavi yöntemi seçilip uygulanmaya başlanacaktır. Bir diğer tedavi yöntemi ise vücutta biriken sıvının drenajını sağlamak. Aynı zamanda kan transfüzyonu tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
Kedilerde yaşanan bu problemin tedavi yöntemi uzun zaman boyunca yoktu ve veteriner hekimler bir yöntem uygulayamıyorlardı. Ancak şu an için günümüzde bu hastalığa engel olmak adına birtakım ilaçlara piyasada rastlamak mümkündür. Bu ilaçların uzun vadede oluşturduğu etkileri hakkında halen daha kesin sonuçlara ulaşılamamaktadır.
Kedilerde FIP Hastalığı Nedir İnsana Bulaşır mı?
FIP rahatsızlığı oldukça ciddi bir problemdir ve sonucunda hayatı risk bulunur. Korona virüs sonucunda mutasyona uğraması ile ortaya çıktığı bilinen bu rahatsızlığın bulaşıcı olup olmadığı da merak konusu olarak ilgi görür. Bu rahatsızlığın herhangi bir bulaşıcı riski olmadığı bilinir ve bu konuda herhangi bir telaşa gerek yoktur.
“İnsanlar için bulaşıcı olma riski bulunur mu?” sorusuna ise şeklinde cevap vermek mümkündür. Evcil hayvan sahipleri kedilerinin bakımını gönül rahatlığı ile yapabilir. Çünkü bu rahatsızlık herhangi bir temas yolu ile bulaşıcı değildir.