Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Lariavet | Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri doğrultusunda teşhis konabilir ve tedaviye başlanır. İşte kedilerin yaşadığı belirtiler ve tedavi yöntemleri!

Kedilerin hastalıkları da elbette ki vardır ve bazı faktörlere göre bu belirtiler ile ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kediniz bazı belirtiler ile aslında yaşadığı sorunu aktarır. Evcil hayvan sahibinin bu konuda bilinçli ilerlemesi ile daha hızlı bir iyileşme süreci oluşur. Doğru zamanda anlaşıldığında ilaç tedavisi genellikle uygulanır ve kısa zaman içerisinde de enfeksiyon tedavi edilir. İşte yaşanan belirtiler!

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde idrar yolu hastalıkları sık sık meydana gelir ve belirtileri ile de gözlemlenir. Bu sorun genellikle enfeksiyon çevresinde toplanır ve meydana gelir. Birçok nedenden dolayı oluşabileceği gibi farklı tedavi yöntemleri de bulunur. Ancak gözlemlenen ve yansıtılan belirtiler aynı yansır. Hastalıkların tanınması ve belirtilerin bilinmesi ile erken teşhis sağlanır ve minik patili dostların sağlığına daha yakından yardım edilir. Gözlemlenen belirtiler şu şekildedir:

  • Sık sık idrar yapma
  • İdrar kokusunun garip değişimi
  • İdrar yapma sırasında zorluk çekme
  • Cinsel organ temizliğinin daha da sıklaşması
  • İştahta yaşanan ani düşüş
  • İdrar yaparken idrarda kan görünmesi
  • Yaşanan ağır halsizlik
  • Normal idrardan daha farklı bir halde oluşması

Yaşanan bu belirtilerin bazılarını kedinizde de görmekteyseniz mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekir. Muhtemelen kediniz bir idrar yolu hastalığı yaşıyor ve büyük ihtimalle enfeksiyon problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu oluşmasının nedenleri arasında birtakım farklı nedenler bulunur. Eğer kedi kirli bir ortamda yaşamaktaysa bu durum enfeksiyon oluşumuna neden olmuş olabilir. Ayrıca yeterli olacak miktardan az su tüketimi yaşanması da idrar yolunun enfeksiyon kapmasına neden olur.

Stresin artması ve kedinizin daha gergin hale sahip olması, kedinin güven duyduğu ortamın epey uzağına çıkması diğer nedenler arasında yer alır. Bu nedenler her kedi için değişkenlik gösterebilir. 

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemi Nedir?

Kedilerin yaşadığı idrar yolundaki enfeksiyon problemi oldukça can sıkıcı olabilir. Bu durum karşısında veteriner hekime başvurmak ve süreci en hızlı, kısa sürede atlatmak gerekir. Veteriner hekim kediler için yaşanan idrar yolu problemlerinde genellikle ilaç tedavisine başvurur. 

İdrar yolunda oluşan enfeksiyonun temizlenmesi için tercih edilen ilaç tercihi değişiklik gösterebilir. Enfeksiyon durumunun çeşidine ve şiddetine göre tercih edilecek antibiyotik ilaçlar değişkenlik gösterir. Eğer enfeksiyon bağırsaklara zarar verecek boyuta ulaşmadıysa kullanılan antibiyotik ilaçlar işe yarar. Medikal destek de sağlanabilir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu için Ne Yapılabilir?

İdrar yolunda enfeksiyon bulunması demek bu enfeksiyonu bir an önce içeriden atılmasının gerektiğine işaret eder. Kedinizin idrar yollarının temizlenmesi için olduğundan daha çok su tüketmesi gerekir. Bol bol su tüketimi sağlanarak idrar yolu temizliği hızlı bir şekilde sağlanabilir. Bu amaç doğrultusunda kedinizin daha sık su içmesini sağlayabilirsiniz.

Kedinizin bulunduğu yeri temizlemek ve daha hijyenik bir ortam oluşturmak da yapılması gereken ikinci unsurlardandır. Çünkü enfeksiyona neden olabilen güçlü bir faktörde kedinin yaşadığı ortamın yeterince temiz olmamasıdır. 

Enfeksiyon tedavisinde evcil hayvan sahibinin yapabileceği bir diğer görev ise destekleyici mamalara başvurmaktır. Enfeksiyon probleminin tedavisinde destek sağlayabilecek bazı mamalar bulunur ve bunların kullanımı gerçekten de etkili sonuçlar verir, süreci daha da kolay bir hale getirir. 

Kediler idrar yolu enfeksiyonu önlemek amacıyla kedinizin mama kabını sık sık temizlemek ve ağız temizliğine dikkat etmek gerekir. Stres yaşanacak durumları aza indirmek, düzenli kontrolleri yaptırmak ve idrar açıklığının hijyen olması da diğer yapılacaklardandır.