Köpeklerde aşı takvimi nasıl olmalıdır ve öncelik hangi aşı çeşitlerine verilmelidir? İşte köpeğiniz için en doğru aşı takvimi!
Köpekler için en doğru aşı takviminin uygulanması son derece önemlidir. Aşılar köpeklerin uzun süreli ve sağlıklı yaşayabilmeleri için her şeyden önce ihtiyaç duydukları bir gereksinimdir.
Bu gereksinimi sıralamasına uygun ve doğru bir şekilde gerçekleştirmek son derece önemlidir. Köpeğinizin sorumluluğunu üstlenerek onun sağlığından da sorumlu hale gelirsiniz. Böyle bir durumda da aşılarını takip etmeli ve düzenli bir şekilde yaptırmalısınız.
Köpeklerde Aşı Takvimi Nedir?
Köpeklerde aşı uygulamasının düzenli ve zamanında yapılması için aşı takvimleri bulunur. Bu takvimlere göre doğru ayrıntılara dikkate den köpek sahipleri, köpeklerinin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için çaba gösterirler.
Köpeklerin doğru ve uygun zamanlarda yer alan aşılarını gerçekleştirmek adına adım atmak gerekir. Köpeklerde aşı takvimi dendiğinde detaylı bir araştırma yapmak mümkündür. Sizler için en doğru aşı takvimini paylaştık.
Hangi Aşılar Ne Zaman Yapılmalıdır?
Köpekler için hangi aşılar ne zaman yapılmalıdır? İşte aşıların zamanları ve yapımı için dikkat edilmesi gereken hususları!
1- İç ve Dış Parazit Aşı
İç ve dış parazit aşısının tekrarlanması için veteriner yorumuna ve muayenesine gerek duyulur. Hayvanınıza yapılan muayene sonucunda bilgilendirmeler özel bir şekilde yapılır. Köpeğinizin yaşadığı ortama göre bir süre verilir. Bulunulan ortam içerisinde yer alan parazit ihtimali göz önünde bulundurulur.
Aynı zamanda köpeğin beslenme şekli ve düzeni de bu karar etki etmektedir. Yaklaşık 2 ila 3 ay arasında tekrarlanması gerekilen ve parazit koruyucu özelliği bulunan bir aşı türüdür.
2- Karma Aşı
Parvovirus( kanlı ishal), Distemper (gençlik hastalığı), Canine Parainfluenza Virus, Canine Adenovius ve Leptosirozis rahatsızlıkları karma aşı için önlem alıcı olur. Karma aşı köpekler için ölümcül riskler taşıyan bu hastalıklar için son derece önemlidir.
Köpek 6 veya 8 haftalık durumdayken başlayan aşı, belirli aralıklar ile devamlılığını sürdürür. Köpek 16 haftalık ola dek sürer ve 3 ila4 hafta aralar ile devamlı yaptırılır.
3- Bronşin Aşı
Bulaşıcı olan ve üst solunum yollarında meydana gelen bazı rahatsızlıklarda önlem almak adına yapılır. Üst solunum rahatsızlıklarını ortaya çıkaran bakteriden korunmak için yaptırılmalıdır. Köpek 6 haftalık iken başlar ve 2 doz halinde uygulanır.
4- Corona Aşısı
İştahsızlık, yüksek ateş, mukuslu ve kanlı ishal, kusma sorunlarının ortaya çıkması sonucunda meydana gelir. Corona aşısının tercih nedeni bu belirtilerin ortaya çıkmasını engellemektir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarını hedef alır.
5- Lyme Aşı
Köpeklerde aşı takvimi içinde yer alan Lyme aşısı, kene aracılığı ile insanlara bulaşabilen rahatsızlıktır. Yapılması kesinlikle gerekir.
6- Kuduz Aşısı
Kanunen zorunludur fakat 3 aylıktan küçük köpeklerde uygulanması yanlıştır.
7- Mantar Aşısı
15 gün aralıklar ile 2 doz şeklinde uygulanır. Genellikle nemli ve sıcak bölgede yaşayan köpeklere tavsiye edilir.