Petlerde ilk yardım için detaylı bir rehberden destek almak erken tedavi yöntemleri ile birçok fayda sağlar. İşte detaylar ve yapılacaklar!
Evcil hayvanlar için ilk yardım eğitimi ve gereklilikleri hayatın her yerde işe yarayacaktır. Sokak hayvanları için de ilk yardım taktikleri ve rehberi son derece işe yarar olur. Bir hayvanı yaralı gördüğünüzde veya herhangi bir kaza sonucunda sorun yaşadığında sırasına göre yapmanız gerekenler bulunur.
Pet İlk Yardım Çantasında Ne Olmalıdır?
Pet sahipleri kişilerde mutlaka bir ilk yardım çantası bulunmalıdır. Petler her zaman için bir kaza geçirmeye meyilli olabilirler ve herhangi bir sorunla karşılaşma riskleri bulunur. Bu neden doğrultusunda evcil hayvan sahiplerinin bir ilk yardım çantası sahibi olması önemlidir. Petlerde ilk yardım için ilk yardım çantasında olması gereken malzemeler şu şekildedir:
- Cımbız, pens veya makas
- Amonyak
- Gerekli zamanlarda kolay ilaç içirmek için enjektör
- Dijital termometre
- Antiseptik solüsyon
- Sargı bezi, tampon
- Turnike, flaster ve pamuk
- Antibiyotik içeren merhem
Yukarıda sıralanan ürünler ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemelerdir. Herhangi bir çanta içerisine bu malzemeleri koyabilirsiniz. İlk yardım esnasında soğukkanlı olmak ve sakin kalmak gerekir. Telaş ve panik süreden de eksiklik oluşturur ve ilk yardımı etkisiz hale getirebilir.
Petin Başına Gelebilecek Kazalar! Petlerde İlk Yardım Nasıl Yapılır?
İlk yardımın amacı hastalığı tedavi etmek veya tamamen peti iyileştirmek değildir. Ölüm ve olası kötü riskleri aza indirmek için yapılması gereken hayat kurtarıcı teknikleri uygulamaktır. İlk tehlikeyi önlemenin ardından hemen bir veteriner hekimi çağırmak veya peti oraya taşımak gerekir. Peki petlerde ilk yardım için petin başına gelebilecek kazalar nelerdir?
1- Yılan Saldırısı
Pete dışarıda yılan saldırabilir ve bu durum karşısında yılanın zehirli olması son derece olumsuz sonuçlara yol açabilir. Yılanın zehirli olması sonucunda hekim müdahalesi yapılana kadar zehir dağılıp dolaşabilir. Yara üzerine turnike yapmak da zehrin dağılmasını ve dolaşmasını engeller. Turnike işlemini 10 dakika aralıklar ile yapmalısınız aksi takdirde kangrene neden olunur. Ardından ise direkt veteriner hekime başvurmanız şarttır.
2- Arı Sokması
Petlerde ilk yardım için arı sokması durumunda ilk yardım için yapacağınız birkaç müdahale vardır. Petinizi yaralayan arı zehirli olabilir. Böyle bir tehlike karşısında yapılması gereken ilk müdahale, ısırılan bölümdeki şişlik ve morarmayı almak adına amonyaklı pamuk bastırmaktır. Arı sokması boğaz bölgesinde gerçekleştiyse solunum riski oluşabileceği için daha erken müdahale gerekir.
3-Trafik Kazası
Trafik kazası geçiren bir evcil hayvanı görmek artık çok sık yaşanan durumlardan oldu. Minik dostlarımızı böyle bir kaza sonrasında kesinlikle yalnız bırakmamalıyız. Petiniz acıdan dolayı sizi de ısırabilir ve bilinç dışı davranabilir. Nefes alma zorluğu çekmiyorsa petin ağzına bir sargı bezi konmalıdır ki herhangi bir yaralama olmasın.
Kanayan yara varsa turnike veya tampon yaparak kanamayı durdurabilirsiniz. Rahat nefes alabileceği pozisyonu oluşturun. Herhangi bir kırık olma ihtimaline karşın yavaş hareket ettirerek battaniye üzerine alıp en erken zamanda veterinere başvurmanız gerekir.
4- Kesik Yaraları
Petlerde ilk yardım için kesik yaralarında turnike uygulayarak kanayan bölgedeki kanamayı durdurabilirsiniz. Tehlikeli ve durmayan kanamalarda direkt hekime başvurmak gerekir.
5- Donma Problemleri
Petiniz soğuk havada dışarıda fazla kaldığında veya köpekler bağlı bir şekilde hareketsizliğe maruz bırakıldığında donma problemleri oluşabilir. Donma sorunu yaşayan petiniz için öncelikle ılık bir ortama almalısınız. Yavaş yavaş ısınması gerekir ve masaj hareketleri ile kan dolaşımı da hızlandırılabilir. Bu durumlarda donmaya başlayan ilk kısımlar kulak uçları olur.
6- Zehirlenme Sonucu Petlerde İlk Yardım!
Zehirlenme yaşayan petiniz kötü bir sonuç ile karşı karşıya kalabilir. Zehirlenme kimyasal bir maddeden veya beslenmeden olabilir. Farklılık oluşacağı için veteriner hekime götürmek gerekir. Petlerin zehirlenmesinde kusturulması ön müdahale için oldukça yardım edici olur. Bunun için ılık suya 2 tatlı kaşığı tuzu pete içirmek ve kusmasını sağlamak gerekir.