Yavru evcil hayvan bakımı nasıl yapılır ve ilk aylar için ne gibi detaylara dikkat etmek gerekir? İşte tüm detaylar ve veterinerlik hizmeti!
Evcil hayvan bakımı için de birçok tüyo ve husus bulunurken yavrular için bu durum daha farklıdır. Yavru bir hayvanın bakımında daha nazik ve dikkatli olmak gerekir. Hayvanın bulunduğu ortamın sıcaklığından tutun da düzenli kontrollere kadar rutin oluşumu önem taşır.
Yavru Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olur?
Yavru hayvanlar için dikkat edilmesi gerekilen 5 bakım tüyosuna bakmaya ne dersiniz? Yavru kedi bakımı da örnek olarak verilebilirken sahipleri açısından son derece zorlu bir süreç olarak yorumlanır. İşte en çok merak edilen ve dikkat edilmesi gerekilen detaylar!
1- Düzenli Veteriner Kontrolü
Yavru evcil hayvanların bakımı yetişkin evcil hayvanlara göre daha dikkatle ve önemle gerçekleştirilmelidir. Son derece dikkatle ce özenle gerçekleştireceğiniz bakım içerisinde mutlaka veteriner hekim için düzenli muayene gerçekleştirin.
Yavru evcil hayvanınızda herhangi bir sağlık problemi olabilir. Evcil hayvanınızın bir hastalığı bulunabilir veya bir hastalığa ciddi derecede yatkınlığı olabilir. Tüm bu problemli durumları düzenli kontroller çözümler.
Düzenli bir şekilde sağlanacak veteriner kontrolleri sayesinde evcil hayvanı varsa hatalığı hakkında bir teşhis gerçekleşir. Teşhis sonrasında da tedavi süreci başlar ve dikkat edilecekler hakkında hayvan sahibine bilgi verilir.
2- Doğru Beslenme Rutini
Yavru evcil hayvan bakımı için dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur beslenmedir. Doğru beslenme hayvanın enerjisini kazanmasına sebep olur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine ve daha dirayetli olunmasını sağlar.
Fakat yavru evcil hayvanlar için beslenme sırasında kullanılacak besinler değişiklikgösterebilir. Yavru evcil hayvanınızın beslenmesi hakkında veteriner hekiminize detaylı bir şekilde başvurabilirsiniz. Doğru bir beslenme rutininin oluşması ile beraber yavru evcil hayvan kısa sürede büyüyecektir.
Yavru evcil hayvanlar ek gıda veya gıda yemeden önce genellikle anne sütü ile beslenmelidir. Fakat hayvan türü ve cinsine göre bu durumlar birtakım değişikliklere maruz kalabilir. Yavru hayvanınızın bulunduğu alanın da ne çok soğuk ne de çok sıcak olmaması gerekir. 35 derece sıcaklıkta ilk 4 hafta ortalama bir yaşam sürdürülmelidir.
3- Düzenli Aşı Takibi
Yavru evcil hayvan bakımı için düzenli aşı uygulamalarını takip edilmesini unutmamak gerekir. Yavru hayvanlar yetişkin hayvanlara göre daha savunmasız bir vücuda ve bağışıklık sistemine sahiptirler.
Savunmasız yapıları sebebi ile hem doğru beslenmeyi sağlamalılar hem de gerekli aşı uygulamalarını gerçekleştirmelidirler. Aşı uygulaması sayesinde hayvanlar hastalıklara karşı etkin bir koruma sağlarlar. Böylece her şeyden önce daha sağlıklı bir yapıya sahip olarak hastalıklara karşın son derece etkili bir önlem alınmış olur.
4- Parazitlerle Mücadele
Evcil hayvanın daha kaliteli, mutlu ve sağlıklı hayat sürdürmesi için parazitler ile yaşamaması gerekir. Parazit olup olmadığını anlamanız için veteriner hekim tarafından düzenli kontrol hizmeti sağlamalısınız. Böylece kolay bir şekilde parazit olup olmadığı öğrenilir.
Pire ve kene tarzı parazitler hayvanın sağlığı, gelişimi ve huzuru için çok önemlidir. Veteriner hekim ile hem iç hem de dış parazitlere mutlaka bakılmalıdır.
5- Mikroçip Uygulaması
Yavru evcil hayvan bakımı dendiğinde zorunlu olan mikroçip uygulamasına da değinelim. Artık biliniyor ki yasal düzenlemeler sonucunda evcil hayvanlara mikroçip takımı zorunlu hale getirilmiştir.
Hatta bu işlemi yaptırmayanlara belirli miktarlarda yaptırımlar da uygulanır. Mikroçip bir nevi takip sistemidir ve mutlaka yapılmalıdır. Veteriner hekimi tarafından kolayca yapılabilecek işlemlerdendir.